środa, 9 marca 2016

Zupa koperkowa

Moja wersja zupy koperkowej jest jednocześnie przygotowaniem do drugiego dania w postaci potrawki z kurczaka.

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • włoszczyzna (marchewka,pietruszka,cebula,por)
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól
  • koperek, gałka muszkatołowa,biały pieprz (dodawane na końcu)
  • makaron w postaci ciasta tartego (ja kupuję makaron czarniecki)
  • śmietana


Wykonanie:
Udka i włoszczyznę wraz z przyprawami stawiam na gazie i gotuję ok. 1,5 godziny.


 Wybieram warzywa i mięso z garnka (mięso wykorzystuję do potrawki z kurczaka - przepis następnym razem). Dodaję makaron,marchewkę ścieram na tarce i także dodaję oraz śmietanę. Gotuję do miękkości makaronu, po czym wyłączam gaz i dodaję koperek oraz gałkę muszkatołową i biały pieprz, czyli doprawiam do smaku.

 

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz