sobota, 19 marca 2016

Potrawka z kurczaka

Dzisiejszy przepis nawiązuje do poprzedniego postu o zupie koperkowej, wykorzystane zostaną udka i wywar.

Składniki:
  • 2 ugotowane udka z kurczaka (samo mięso bez kości i skóry)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • wywar
  • sok z cytryny
  • maga
  • pieprz
  • ew. gałka muszkatołowa

Wykonanie:
 Masło rozpuszczamy w garnku , dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy wywar cały czas mieszając (najlepiej rózgą - trzepaczką). Kiedy wszystko zawrze dodajemy sok z cytryny , pieprz i gałkę muszkatołową. Wrzucamy rozdrobnione mięso i gotowe. Podajemy z ryżem , kaszą , ewentualnie ziemniakami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz